10. zanimljivih činjenica o zaboravljenom čičku

  1. Biljka čičak (lat. Arctium lappa), u narodu se zove lopuh, lepuh, lepušina, čakalj, lopuk, repuh, lipalj. Čika vodi porijeklo iz Europe i Sibira. Danas ga ima po cijelom svijetu.čičak
  2. U srednjem stoljeću, čičak se koristio svakodnevno u kulinarstvu zbog svojih hranjivih vrijednosti.
  3. Danas se čičak kao kulinarska namirnica koristi samo u Japanu. Kultivira se u svrhu iskorištavanja korjena i malde stabljike čička u kulinarske i medicinske svrhe.
  4. Ostatak planete, čičak koristi u oblasti fitoterapije, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.
  5. Savremena istraživanja potvrđuju da se svi dijelovi biljke čičak mogu iskoristiti medicinske svrhe. Svi dijelovi biljke blagotvorno djeluju na mnoge zdravstvene tegobe.
  6. Čičak je odličan saveznik imunološkog sistema.
  7. Jača imunitet, prevenira i liječi gripu, razne infekcije i alergije.
  8. Čičak posješuje znojene, a time obavlaj detoksikaciju cijelog organizma putem kože.
  9. Obloge od čička se koriste kod liječenja kožnih bolesti, poamžu u pročišćavanju krvi, te prevenira i liječi anemiju.
  10. Najnovija istraživanja kažu da čičak liječi leukemiju.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s