Split je grad mediteranskog šarma i lijepih povijesnih spomenika

Ukoliko vas put nanese u ovaj lijepi grad, znajte da je Split jednako lijep u sva 4 godišnja doba. Možda je tokom jeseni i zime i ljepši, zbog manjeg broja turista i činjenice da većina ljudi Jadran bira za ljetni godišnji odmor.

split-2

Postoje 4 važne lokacije, koje nikako nemojte propustiti ako ste u Splitu i imate barem jedan dan na raspolaganju.

  1. Gradu u gradu odnosno Dioklecijanova palača-koja je pod zaštitom UNESCA-a
  2. Podrumi- sačuvani iz doba cara Dioklecijana Katedrala sv. Duje
  3. Kip Grgura Ninskog- „zagrebite njegov palac za sreću“
  4. Zvonik sv. Duje sa koga se pruža prelijep pogled na grad Split

U samom središtu Jadranske obale i neposrednoj blizini dvaju rijeka Jadro i Žrnovnica smjestio se prelijepi Split, kojeg mnogi s pravom nazivaju „najljepšim gradom na svijetu“. Split ima blagu, mediteransku klimu i 2700 sunčanih sati godišnje, pa je i zimi oaza u kojoj se i u zavjetrini može uživati na suncu.

Ulice Splita su prepune drevne povijesti. Ovaj vječni mladi grad s populacijom od oko 250.000 stanovnika nastao je prema povijesnim saznanjima prije 1700 godina. Srce Splita je Dioklecijanova palača (prvi stanovnik Splita je car Dioklecijan), spomenik pod zaštitom UNESCO-a, koja premašuje lokalni značaj zbog svoje očuvanosti. Split nije samo glavni grad Dalmacije, nego i važna prometna luka, a u novijoj povijesti i odredište gdje se mnogi turisti zadržavaju duže od jednoga dana. Osim popularnog i atraktivnog šetališta Rive, Dioklecijanove palače i drugih kulturnih spomenika, Split se ponosi sportskim i kulturnim događanjima, te lijepim i uređenim plažama. Najpoznatije splitske plaže su Bačvice, Žnjan i Ovčice. Ljubitelji gastronomije u delicijama ovoga kraja mogu uživati u brojnim konobama i restoranima, ali i na uličnim štandovima.

U samom srcu Dalmacije, dobro zaklonjenoj uvali rodnog Aspalathosa (Splita), s morske strane zaštićenoj otocima splitskog arhipelaga, s kopnene visokim planinama, okružen plodnim dolinama i uvalama, Dioklecijan je vizionarski ucrtao ovu tačku na Jadranskoj obali- budući grad Split. I vjerujte nam, nije pogriješio.

(photo: http://www.split.info)

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s